3 tip til effektive (hjerne)pauser

Jep, du læste rigtigt.

 

Effektive.

Pauser.

For hjernen.

 

Hjernepauser handler ikke om toiletbesøg, kaffe-optankning, ben-strækning og mail-tjekning, men at gøre dig (eller dine mødedeltagere) klar til at modtage mere information og lære mere.

En hjernepause, eller et brain break, er en kort aktivitet, typisk på 1-5 minutter, som deaktiverer den forreste del af hjernen, tænkehjernen. Det er den vi bruger, når vi bearbejder og koncentrerer os om fagligt indhold. Voksnes hjerne kan ikke koncentrere sig mere end 20-30 minutter, og højst 45 minutter, ad gangen. En hjernepause hjælper os tilbage på sporet, når tankerne har flyttet sig til alt muligt andet.

 

Tip 1: Krop

Kort sagt, så skal kroppen i gang for at tænkehjernen kan få pause. De neurale netværk i hjernen skal aktiveres, så der igen er plads til at information kan strømme ubesværet.

 

Tip 2: Krydsbevægelse, koordination og koncentration

En effektiv hjernepause-øvelse er én, som indebærer krydsbevægelser, hvor højre og venstre kropsdel koordineres. Sprællemand og engelhop dur ikke. For øvelsen må ikke være indøvet i forvejen – koncentrationen skal også i spil.

Du kan finde alverdens øvelser på Google, men hvis du vil teste nu og her, så rejs dig op, stræk dine arme foran dig med knyttede hænder. Peg nu med højre hånds tommelfinger og venstre hånds lillefinger, knyt igen hænderne og peg på samme måde med igen, men med modsatte hænder. Fortsæt skiftevis i et par minutter.

 

Tip 3: Kontor

Husk at hjernepauser også sagtens kan bruges på kontoret, når du begynder at arbejde langsommere, har skrevet den samme mail tre gange, eller fristes af alverdens overspringshandlinger.

Du kan læse meget mere om hjernepauser i bogen ’Hjernepauser’ af Søs Rask Andresen og Nanna Paarup og få inspiration til øvelser, som booster læring. Og ellers – så er google som sagt din ven 😉.

 

Ps. Hvis du undrer dig over, hvad forskellen på en hjernepause og en energizer mon er, så handler energizers også om involvering af og netværk blandt mødedeltagere. Hvis du er skrap, kan du kombinere de to formål, og slå to fluer med et smæk. Læs mere om involverende møder lige her.

 

De bedste hilsner,

Mette Linjordet Thuesen

Projektleder i OrgaNicer

 

 


Ps. Kunne du lide dette blogindlæg?

Få mere som dette = viden, værktøjer, trends og tips til dit arbejde med at planlægge og designe møder og events. Alt sammen (plus super gode tilbud) sendt direkte til din indbakke hver mandag.